Toν οδικό χάρτη για να αποκατασταθεί η Σένγκεν και να αρθούν οι συνοριακοί περιορισμοί που υφίστανται τώρα στα κράτη μέλη παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρμόδιος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος.
Ο στόχος είναι όλοι οι έλεγχοι να έχουν αποκατασταθεί μέχρι τον Δεκέμβρη καθώς, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, αν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των κρατών μελών γίνονταν μόνιμοι, τότε θα στοίχιζαν μεταξύ 5- 18 δις, καθώς θα μειωνόταν ο τουρισμός και θα δημιουργούνταν καθυστερήσεις στις μεταφορές αγαθών στα σύνορα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Επιτροπή κατάρτισε ένα σχέδιο καθορισμένων βημάτων, τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ε.Ε. να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει τις «σοβαρές ελλείψεις» στα εξωτερικά σύνορα της.
Συγχρόνως, τόνισε την ανάγκη «να σταματήσει η πολιτική "wave through"» και εξήγησε ότι παρόλο που η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, παρόλα αυτά δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις να έχει ανοιχτές τις πόρτες της για να δέχεται εκείνους που δικαιούνται άσυλο.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αναφορικά όμως τους παράτυπους μετανάστες, θα παίρνουν σταδιακά τον δρόμο της επιστροφής.
Οσον αφορά την Ελλάδα και την αναθεώρηση του Δουβλίνου, που θα ξεκινήσει σε ένα μήνα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι, αφού επισημάνθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στους συνοριακούς ελέγχους της Ελλάδας, «τώρα οδεύουμε σταδιακά στην αποκατάσταση και την θεραπεία αυτών των ελλείψεων και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η δέσμευση από ελληνικής πλευράς, και ότι σύντομα θα έχουμε επανέλθει σε μια κατάσταση που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πολύ πιο θετικά».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν τους παρακάτω κανόνες:
Πρώτον, πρέπει να σταματήσει η προσέγγιση «σας αφήνουμε να περάσετε» και τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν πρόσβαση στους αιτούντες άσυλο, αλλά να αρνούνται την είσοδο σε όσους απλώς επιθυμούν να διέλθουν.
Δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις στα εξωτερικά μας σύνορα και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση της Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή - που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο και στόχος είναι να λειτουργεί το καλοκαίρι. «Ηλθε η ώρα τα κράτη μέλη να συνασπιστούν γύρω από το κοινό συμφέρον για να διασφαλίσουν ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ενωσης», είπε χαρακτηριστικά
Συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:
• Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές και να συντονίζονται με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
• Θα πρέπει να υπάρχει 100% ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισερχόμενων, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών ελέγχων ασφάλειας σε αντιπαραβολή με τις βάσεις δεδομένων.
• Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των Συστάσεων Αξιολόγησης Σένγκεν και μια εκτίμηση των αναγκών προκείμενου να δώσει τη δυνατότητα σε άλλα κράτη μέλη, σε οργανισμούς της ΕΕ και στην Επιτροπή να παράσχουν έγκαιρη υποστήριξη.
• Εφόσον χρειαστεί, η Frontex θα πρέπει να προετοιμάσει αμέσως την περαιτέρω διάθεση ομάδων Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και να απευθύνει πρόσθετες εκκλήσεις για συνεισφορές έως τις 22 Μαρτίου.
• Τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν στις εν λόγω εκκλήσεις εντός 10 ημερών με ανθρώπινους πόρους και τεχνικό εξοπλισμό.
Θα επιδιωχθεί επίσης η εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και του εθελοντικού προγράμματος εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία μείωση στους αριθμούς των αφίξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την επιτροπή η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων επείγουσας μετεγκατάστασης και η αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής αναμένεται να μειώσουν την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.
Εάν οι παρούσες μεταναστευτικές πιέσεις και οι σοβαρές ελλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων εμμένουν και μετά τις 12 Μαΐου, η Επιτροπή θα χρειαστεί να παρουσιάσει μια πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, συνιστώντας στο Συμβούλιο μια συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ για τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα έως ότου αποκατασταθούν οι διαρθρωτικές ελλείψεις. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο και θα ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση, προτείνοντας συνοριακούς ελέγχους μόνο στα τμήματα των συνόρων όπου αυτοί είναι απαραίτητοι και αναλογικοί.
Στόχος πρέπει να είναι η άρση όλων των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε έναν χώρο Σένγκεν που να λειτουργεί κανονικά μέχρι το τέλος του 2016.