Τι πρεπει να κάνετε για να μην κολλήσετε ποτε ιό στα windows

2016-02-25 23:34

1: Ενημερωμένο και λειτουργικό Antivirus
Έχουμε πάντοτε στο νού μας το εικονίδιο του antivirus στο system tray. Αν είναι διαφορετικό με οποιοδήποτε τρόπο (άλλο χρώμα, έχει θαυμαστικό κλπ) το ανοίγουμε για να ελέγξουμε αν λειτουργεί σωστά. Συνήθως μας αναφέρει ποιό είναι το πρόβλημα και τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να το λύσουμε.
Επίσης, τα ίδια τα windows έχουν επιπλέον ενημέρωση σε δικό τους εικονίδιο στην taskbar για το αν πάει κάτι στραβά με το antivirus, οπότε έχουμε το νού μας και για αυτή.

2: Προσοχή στα προγράμματα που εγκαθιστούμε

Η συγκεκριμένη συμβουλή χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες:

Αποφεύγουμε να εγκαθιστούμε μικροπρογράμματα στον υπολογιστή
ΔΕΝ χρειαζόμαστε εορτολόγιο να ανοίγει όποτε μπαίνουμε στα Windows.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε πρόγραμμα που να κατεβάζει και να αλλάζει αυτόματα τα wallpapers.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε όλους τους browser της αγοράς.

Antivirus, έναν browser της επιλογής μας, προγράμματα Office, εφαρμογή για συμπιεσμένα αρχεία (p.x. 7zip), έναν media player (π.χ. VLC), έναν messanger και ό,τι προγράμματα είναι απαραίτητα για τη δουλειά μας

Όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και αν δεν έχουν ιό ή spyware, φορτώνουν σαβούρα το σύστημά μας, γι' αυτό χρειάζονται τα Windows Format κάθε τρίμηνο.

Τρέχουμε αυθεντικά προγράμματα και παιχνίδια
Αν κατέβασε κανείς το Skyrim από Torrent και κόλλησε ιό, είναι άξιος της μοίρας του. Το ίδιο ισχύει και για το Photoshop. Αν δεν πληρώνεσαι για να το χρησιμοποιείς, δεν το χρειάζεσαι. Αν πληρώνεσαι για να το χρησιμοποιείς, να πληρώσεις για να το πάρεις.
Κατεβάζουμε τα δωρεάν και Open source προγράμματα από το site του κατασκευαστή

Κάθε κακόβουλος μπορεί να πάρει ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και να προσθέσει ό,τι μπούρδα θέλει μέσα. Εμείς, ας κατεβάσουμε το πρόγραμμα από το επίσημο site.
Αποφεύγουμε τη σαβούρα που έρχεται μαζί με τα δωρεάν και Open source προγράμματα
Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι δωρεάν, και πολλά από τα freeware προγράμματα έχονται πακέτο με toolbars και λοιπές αηδίες, τις οποίες αν ο χρήστης εγκαταστήσει, ο δημιουργός πληρώνεται - και ύστερα ο χρήστης πληρώνει τεχνικό για να του καθαρίσει τον υπολογιστή.

3: Προσοχή στα site που μπαίνουμε
Ένας καλός τρόπος είναι το πρόγραμμα Web of Trust. Πρόκειται για ένα Plugin με εκδόσεις για όλους τους μεγάλους browser, που αν πάτε να μπείτε σε ένα "επικίνδυνο" site θα σας ενημερώσει.

4:
Αν ένα αρχείο υποτίθεται είναι εικόνα, βίντεο ή τραγούδι αλλά έχει κατάληξη .exe, .com, .bat, .js ή .vbs, ο μόνος λόγος να το τρέξουμε είναι αν θέλουμε να δώσουμε δουλειά στον τεχνικό υπολογιστών της γειτονιάς.

Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε πάντα ορατές τις καταλήξεις. Στα Windows  ανοίγουμε ένα οποιοδήποτε παράθυρο, Organize --> Folder and Search Options --> Καρτέλα View --> Ξετσεκάρουμε το "Hide extensions for known file types.

Επίσης, προσοχή στα αρχεία τύπου photos.jpg.exe. Μόνο τα τελευταία γράμματα μετράνε σαν κατάληξη.

Το παραπάνω ισχύει δυο φορές περισσότερο στα αρχεία που έρχονται attached σε e-mail. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε, αν δεν έχει να κάνει το attachment με δουλειά και αν περιμένατε να σας το στείλουν, να μην το ανοίξετε.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να το ανοίξετε, σκανάρετέ το πρώτα.